נא להקליד בשורת החיפוש את הפוסט שאתם מחפשים.
חיפוש

מה המשמעות של לוח שנה עברי ובמה הוא שונה מהלועזי?

לוח שנה עברי

מה התאריך היום? אם ישאלו אתכם את השאלה הזאת כנראה שתענו לפי הלוח הלועזי – היום במספרים, החודש במילים לועזיות, והשנה הממוספרת. אבל בישראל משתמשים גם בלוח השנה העברי לקביעת תאריכים של חגים, מועדים חשובים, ואפילו שמחות מיוחדות כמו ט"ו באב. אז מה ההבדל בין לוח השנה העברי ללוח השנה הלועזי, ומה המשמעות של כל אחד מהם? כל הפרטים במאמר הבא.

 

מה ההבדל בין הלוח העברי ללוח הלועזי?

ההבדל המרכזי בין הלוח העברי ללוח הלועזי הוא על בסיס מה נספרים החודשים. הלוח הלועזי הוא לוח שמש, כלומר שהוא מתייחס לסיבוב שלם של כדור הארץ סביב השמש כשנה אחת, ומכאן מחלק אותה לחודשים ולימים. בלוח העברי מתייחסים למולד הירח כאל זה שמכתיב את החודשים, ורק לאחר מכן מקבצים 12 חודשים לכדי שנה. התוצאה היא שבכל שנה ישנו לוח שנה עברי-לועזי אחר. התאריכים בין לוחות השנה לא חופפים כלל משום שהם מתייחסים לאירועי שמיים שונים.

לוח שנה זר

מה המקור של לוח השנה העברי?

לוח השנה העברי מוזכר עוד בתנ"ך, והוא זה ששימש את בני ישראל בעבר לציון ימים וחודשים בשנה. ייסוד הלוח נחשב למוקדם מאוד בהיסטוריה, אבל החתימה של הלוח העברי והתיקון לשו מיוחדים לרבי הילל בן יהודה נשיאה (הלל השלישי).

לוח השנה העברי מבוסס על מולד הירח, כלומר כשהירח נעלם זה סימן לסוף החודש, וכשהוא מופיע מחדש זה היום הראשון בחודש החדש. אף על פי שניתן לחשב אסטרונומית מתי בדיוק מתרחש מולד הירח בלוח העברי ישנו דגש על העדים, כלומר האנשים שרואים במו עיניהם את מולד הירח ויכולים לדווח על כך.

 

מתי התאריך העברי והלועזי מתלכדים?

ישנה אמירה רווחת בציבור לפיה כל 19 שנה הלוח העברי והלועזי מתלכדים. כלומר, אם יש לכם יום הולדת בד' תשרי שהוא גם 20 בספטמבר, אזי בגיל 19 שוב תחגגו באותו יום לפי התאריך העברי והלועזי. הכלל הזה נכון בדרך כלל, אבל זה לא תמיד המצב.

בגלל שהלוח הלועזי מכיל לפעמים 366 ימים (ומוסיפים לו 29 באוקטובר), ובגלל שבלוח העברי יש לפעמים שנה מעוברת ולפעמים מוסיפים כמה ימים כדי לוודא שיום כיפור לא נופל על מוצאי שבת, יש מצבים שבהם הלוח העברי והלועזי יתלכדו בזמנים אחרים ולא כל 19 שנים.

 

לסיכום

לוח השנה העברי שונה לגמרי מלוח השנה הלועזי. הלוח העברי מבוסס על מולד הירח לחישוב החודשים, ומכאן לחישוב שנה כתוצר של 12 מולדי ירח. בניגוד לכך, הלוח הלועזי מבוסס על סיבוב כדור הארץ סביב השמש. סיבוב שלם הוא שנה, ולאחר מכן מחלקים אותה ל-365 ימים ו-12 חודשים. בגלל הפערים האלה לוחות השנה כל כך שונים ואין ביניהם שום חפיפה קבועה.

לוח שנה עברי

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא כללי