במהלך החיים מתרחשים אירועים לא צפויים העלולים לגרום לפגיעה בגוף או בנפש. במקרה של נזקי גוף עומדת לנפגע הזכות לתבוע פיצויים על הנזק שנגרם לו וכן על ההוצאות שהוצאו וההוצאות שעליו להוציא בעקבות הפגיעה והנזק. נזקי גוף יש לתבוע מגורם הנזק אשר יכול להיות אדם, גוף מסחרי או גוף ציבורי. במאמר זה נרחיב לגבי כיצד להתנהל במצב של פגיעה ותביעה.
אירוע מזכה
תביעת נזיקין הינה תביעה משפטית המוגשת לאחר אירוע מזכה. דוגמאות לאירועים מעין אלה הם, תאונת דרכים, תאונת עבודה, נפילה במדרגות, החלקה על הרצפה, אירוע שריפה, נשיכת כלב, נפילה עקב מדרכה רעועה, נפילה בגלל בור בכביש או במדרכה, רשלנות רפואית וכדומה. על מנת לתבוע את הגוף האחראי כדאי להיעזר בליווי וייעוץ של עורך דין נזיקין המתמחה בתחום.
נזקים לא מוחשיים
נזק נפשי נכלל תחת ההגדרה של נזק גוף למרות שהוא בא לידי ביטוי בנזקים לא מוחשיים. הללו יכולים להיות עוגמת נפש, פוסט טראומה וכדומה. בתביעת נזיקין יש צורך להוכיח את אשמתו של גורם הנזק ולכן יש לתעד את אירוע הנזק בצילומים, עדויות של עוברי אורח ומסמכים רלוונטיים כגון, תיעוד פינוי לבית חולים או סיכום ביקורים במרפאה.
מה לכלול בתביעה
התביעה תוגש כנגד הגוף אשר גרם נזק וכנגד חברת הביטוח המבטחת אותו, ככל שברשותו כיסוי ביטוחי. במסגרת התביעה יש למנות את כל הנזקים שנגרמו לתובע עקב הנזק, לרבות הוצאות שהוצאו לטיפול בנזק, הוצאות שנוצרו עקב הנזק, נכות חלקית או מלאה, אובדן כושר עבודה, הוצאות רפואיות, עלות פינוי באמבולנס, הפסד השתכרות, טיפולים נפשיים ועוד.
ראשי נזק
הפיצוי בתביעת נזיקין הינו לרוב עבור סעד כספי, כאשר המטרה היא להשיב את הנפגע למצבו כפי שהיה לפני קרות הנזק. חישוב דמי הפיצויים נעשה עבור ראשי נזק ממוניים, כלומר ההפסדים הכספיים וההוצאות הנוגעים לעבר ולעתיד ועבור ראשי נזק לא ממוניים. אלו כוללים כל נזק שלא בא לידי ביטוי בהוצאה כספית כגון, קיצור תועלת החיים, אובדן הנאת החיים, כאב וסבל.
ניהול התביעה
במסגרת תביעת נזיקין, בית המשפט שומע תחילה את הניזוק ורק לאחר מכן את המזיק ואת העדים הרלוונטיים שהובאו על ידי שני הצדדים. בית המשפט מכריע על סמך שמיעת הצדדים והראיות השונות שהובאו על ידם. על מנת להעלות את הסיכויים בבית המשפט, חשוב לתעד את הנזק ולהביא ראיות ויזואליות המתארות את הנזק שנגרם, את מקום האירוע והגורם המזיק.
סיכום התנהלות
לסיכום הנושא, הכלל בדיני נזיקין הוא "המוציא מחברו עליו הראיה". כלומר יש להתנהל באופן שיאפשר להוכיח בפני בית המשפט כי המזיק התרשל על מנת שתביעת נזיקין תתקבל במלואה. כפי שציינו, יש לתעד ככל שניתן את השתלשלות האירוע שגרם לנזק וההתרחשות לאחר האירוע לרבות כלל הנזקים בגוף או בנפש שנלוו לפגיעה.